De siste dagene har vært preget av ekstremvær langs lysten av Vest-Finnmark. Dette har medført at flere steder i Lucerna sitt forsyningsområde opplevde strømbrudd.
I løpet av helgen klarte montørene å få på plass strømforsyning til alle berørte områder, utenom Hasvik og Breivikbotn. Disse områdene forsynes fortsatt av strøm fra aggregater i Breivikbotn.
Montører fra Lucerna har funnet skade på 66 kV linjen på fjellet mellom Sandøybotn og Breivikbotn. Området er ulendt og krevende å komme til med verktøy og utstyr da det ikke er veil frem til området. Her har stormen medført at ett mastepunkt har knekt. Det vil ta tid å reparere linjen på grunn av utfordrende værforhold og begrensede lysforhold på denne årstiden.
Det er et stolpepunkt som har brukket i stormen. Skaden er såpass omfattende at mastene må skiftes. Dette involverer at vi må få ryddet skadestedet og klargjort for installasjon av nye stopler, frakt av stolpene til området, samt arbeid på linjen.
Reparasjonsarbeidet pågår og vil fortsette videre utover uken.
«Akkurat nå klarer vi å levere til kundene i området ved hjelp av aggregatene, men vi trenger at folk begrenser sitt strømforbruk sik at vi kan levere til flest mulig over tid» sier Øyvind Hansen, driftssjef hos Lucerna.
Strømforsyning fra aggregat i Breivikbotn
Breivikbotn har i dag to nødaggregat som kan kobles på ved skade eller feil på strømlinjer inn til søndre del av Sørøya. Disse aggregatene er nå i drift, og har vist seg viktige i beredskapssituasjoner slik som de var tiltenkt. Aggregatene har kapasitet til å forsyne om lag halvparten av ordinært forbruk i området og kom på plass i 2020, etter en lengre risikovurdering der man så at risikoen for å ikke klare å levere strøm ved skade eller feil på strømlinjer i området var sannsynlig.
Vinterstormene viser med all tydelighet at strømforsyningen til Sørøya er sårbar. Stormer som herjet både vinteren 2024 og nå i førjulstiden samme år, har medført at stolper brakk og linjer falt ut på viktige strekninger som forsyner øya. Øya har viktig offentlig infrastruktur som skoler, sykehjem, flyplass osv., og ikke minst næringsaktivitet blant annet innen fiskeri, oppdrett, reiseliv, service og handel.
Gammelt nett
Situasjonen understreket at vi bor i et værutsatt område, i kombinasjon med at vi har linjer som ble etablert på 60- og 70-tallet, noen helt tilbake til slutten av 50-tallet. Til tross for iherdig tilsyn og vedlikehold av nettet, kan vi ikke unngå at linjer eldes og slites i løpet av alle disse årene. Situasjonen kan sammenliknes med å ha bil; selv om du følger leverandørens serviceintervaller, kan du ikke unngå at karosseriet vil ruste, og etter hvert må du erkjenne bilen ikke lenger er kjørbar.
Vi er i ferd med å få en «ikke kjørbar» situasjon på flere av strekningene våre. Vi jobber derfor nå med en langsiktig plan for utskifting av de mest utsatt strekningene, slik at færrest mulig skal oppleve utfall framover. Denne investeringsplanen vil komme på flere hundre millioner kroner.
Nytt aggregat i Breivikbotn og Akkarfjord
I forbindelse med arbeidet med en langsiktig plan ser vi også på beredskapssituasjonen for Breivikbotn og Akkarfjord på Sørøya. Flere alternativer er vurdert. Lucerna har landet på å øke kapasiteten på dagens aggregat i Breivikbotn, slik at vi har vi kapasitet til å håndtere bortimot 100% av et ordinært forbruk blant privatkunder på Søndre Sørøya i dag, og investeringen er vedtatt av styret.
Svært høye forbrukstopper må imidlertid fortsatt håndteres i dialog med aktuelle forbrukere.
Samtidig har styret i Lucerna vedtatt å forsterke aggregatkapasiteten i Akkarfjord på nordre Sørøya.
Disse investeringene vil også tillate forsyning i perioder der mer langsiktige planer skal iverksettes, som ved utskifting av gamle luftlinjer. Totalt vil disse investeringene komme på om lag 20 millioner kroner.
Den største ulempen med aggregatløsningen er at vi må bruke diesel som drivstoff og får relativt høye driftskostnader, samt at dieselforbruket fører til CO2-utslipp. Bruk av aggregat vil imidlertid være begrenset og vanligvis kun i relativt korte perioder. Vår vurdering er derfor at dette likevel er den beste løsningen.
Detaljplanleggingen er allerede i gang, og etablering av tiltakene skjer i 2025.
«Vi er i ferd med å bruke 20 millioner kroner på å få på plass en langt bedre leveringssikkerhet til Sørøya ved investering i utvidet aggregatkapasitet. Det er vi svært forøyd med» sier daglig leder i Lucerna, Gudrun Rollefsen.